نشست هم انديشي سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور با حضور مسئولان فعلي و اسبق سازماني در راستاي بهرهگيري از تجارب و نقطه نظرات مسئولان پيشين اين سازمان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور، در اين نشست که به پيشنهاد دکتر سليمان پاک سرشت، معاون وزير و رئيس سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور برگزار شد، محمدتقي صابري، معاون اسبق پژوهش و برنامه ريزي، حسين خنيفر، مدير کل اسبق دفتر طرح و برنامههاي درسي، حميد منصورنيا، معاون اسبق پژوهش و برنامه ريزي و رضا سعيدي، معاون اسبق اداري و پشتيباني سازمان، نادر فخري، معاون توسعه مديريت و منابع، رضا باجولوند، معاون پژوهش، برنامه ريزي و سنجش مهارت، حسين بابايان، مديرکل حوزه رياست و ابوطالب جلالي، رئيس مرکز تربيت مربي حضور داشتند.
براساس اين گزارش در ابتدا دکتر پاک سرشت ضمن خير مقدم به حاضران هدف از برگزاري اين نشست را بهرهمندي از تجربيات ارزشمند صاحب نظران حوزه مهارتآموزي عنوان کرد و افزود: سازمان آموزش فني و حرفهاي کشور 22 برنامه اصلاحي را پس از بررسي هاي بسيار در دستور کار قرار داده است و به نظرات اين شورا براي اجرايي کردن برنامه هاي ياد شده نياز دارد.
در ادامه هر يک حاضران، نقطه نظرات خود را در راستاي ارتقاء جايگاه سازمان و تحقق اهداف و برنامه هاي اصلاحي سازمان مطرح کردند.
حميد منصورنيا، معاون اسبق پژوهش و برنامه ريزي گفت: با توجه به سرعت بسيار بالاي تغييرات تکنولوژي و حوزه آموزش و کندي بسيار زياد سيستم آموزش رسمي، سازمان آموزش فني و حرفهاي فرصت ارزشمندي براي ايفاي نقش و همگام شدن با تغييرات تکنولوژيکي، آموزشي و فرهنگي در اختيار دارد.
محمدتقي صابري از معاونان اسبق پژوهش و برنامه ريزي و اداري و پشتيباني سازمان نيز در اين نشست گفت: ارائه نظرات کارشناسي در اتاقهاي فکر توسط صاحبنظران، فارغ از حوزههاي مسئوليتي آنان، اتصال اشتغال و آموزش به منظور استفاده مناسب از ظرفيت هاي سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور در حوزه اشتغال، بهره گيري از تجارب گذشته، برگزاري جلسات مستمر اتاق فکر، توسعه گفتگو با ذيربطان آموزش هاي مهارتي، ارتقاء جايگاه سازمان در جامعه، افزايش انعطاف سازماني به عنوان مزيت سازماني، ايجاد تحولات سازماني همسو با تغييرات فناوري روز، ارتقاء منزلت آموزش هاي فني و حرفه اي و ايجاد فرصت مطالعاتي و گسترش ارتباطات با ساير کشورها از مواردي است که مي تواند در تحقق برنامه هاي تحولي سازمان مؤثر واقع شود.
در ادامه ابراهيم آزاد از مديران اسبق حوزه پژوهش و برنامه ريزي سازمان گفت: پيش بيني آموزش هاي فني و حرفه اي متناسب با تغييرات فناوري با هدف پيشگيري از بيکاري شاغلين فعلي، پاسخگويي سريع نسبت به خواسته هاي جامعه، تدوين اساسنامه سازماني، تمرکز سازمان بر موضوع صلاحيت حرفه اي (به معناي قانونمندکردن سنجش و تعميم کيفيت استانداردسازي) و برگزاري نشست هاي همفکري از جمله مواردي است که مي تواند به عنوان برنامه هاي مهم سازماني در نظر گرفته شود.
رضا سعيدي، معاون اداري و پشتيباني اسبق اين سازمان نيز در نشست مذکور بر ضرورت بازنگري در تعيين صلاحيت مديران و مربيان سازمان، به روزرساني تجهيزات کارگاه ها، گسترش مراکز جوار صنعت براي اثر گذاري بيشتر در حوزه اشتغال تأکيد کرد.
حسين خنيفر، از مديران اسبق حوزه پژوهش و برنامهريزي سازمان در نشست مذکور گفت: اهميت تقدس بخشي و ارزشمند نشان دادن حرفه آموزي و رابطه استاد شاگردي، انجام مطالعات تکميلي و تطبيقي در حوزه آموزشهاي فني و حرفه اي، افزايش انگيزه و توجه به نيروي انساني در مسير تحول سازماني، ارائه آموزش هاي کوتاه مدت با توجه به استقبال جامعه از اين آموزش ها، مد نظر داشتن تعريف جديد از مديريت که عبارت است از توانايي اداره يک سيستم در شرايط متناقض در عصر تغيير، از جمله مواردي است که در تحقق اهداف و برنامه هاي سازماني حائز اهميت است.
وي افزود: تبيين جايگاه واقعي سازمان براي آحاد مردم و مسئولين با روش هاي تبليغاتي و ارتباطي تأثيرگذار، تدوين و اجراي مدلهاي جديد آموزشي، ارائه آموزشهاي کپسولي (با هدف کوتاه کردن زمان آموزش)، استفاده از فضاي مجازي براي آموزش، ارائه آموزش هاي کاربردي، انجام مطالعات تطبيقي با بررسي کشورهاي پيشرو، استفاده از حلقه هاي انديشه، جمع آوري تجارب ملي در حوزه آموزش هاي فني و حرفه اي، تدوين نقشه راه (نقشه اي که تغييرات مديريتي، انحرافي در آن ايجاد نکند)، غربال گري و به روز شدن استانداردها، تدوين اساسنامه به عنوان ضرورت و اولويت سازماني از ديگر موضوعاتي است که بايد مورد توجه قرار گيرند.
در پايان اين نشست دکتر پاکسرشت ضمن ابراز خرسندي از دلسوزي مديران سابق سازمان بر عزم جدي سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور براي برپايي مداوم اين جلسات تأکيد کرد.